Zadnjič smo pisali o pogostih neresnicah, ki so povezane s spletnimi stranmi, v tem prispevku smo pod drobnogled vzeli 3 mite, ki se pletejo okoli spletnih trgovin. Če se prepoznate v katerem izmed njih, je to odlična priložnost, da ukrepate in spremenite taktiko, če pa komaj premišljujete o spletnem poslu, naj vam bodo spodnje zmote v poduk in opozorilo, da ne ponovite istih napak kot vaši predhodniki!

ugodno spletna trgovina 3 miti

1. Potrebujem spletno trgovino, ki prodaja.

Osnovna poanta vsake trgovine, spletne ali fizične je v tem, da prodaja. Enim gre prodaja boljše, drugim slabše, a razlog za to ne tiči v boljši ali slabši trgovini, temveč v dobrem ali slabem trgovcu. Izdelava spletne trgovine zahteva kar nekaj načrtovanja in analize, pregled konkurence in branže, v kateri se boste predstavili.

Drži, trgovino je treba izdelati z upoštevanjem pravil dobre prakse in jo zasnovati tako, da bo na čim bolj enostaven in prijazen način kupca pripeljala do zaključenega nakupa: a to, da je spletna trgovina on-line in dostopna širši množici še ni nikakršno zagotovilo za nakup, pa naj bo še tako brezhibno urejena in izpopolnjena.

PS: Ne prezrite naslednje točke!

2. Spletna trgovina je on-line, naročil pa od nikjer.

Tipična zanka, v katero se ujame malo morje novopečenih spletnih trgovcev je blazno razočaranje nad tem, da v prvem tednu ali mescu potem, odkar je spletna trgovina on-line, še ni prišlo nobeno naročilo ali pa so ta bila zelo simbolična. V tem primeru je najlažje obtožiti tistega, ki vam je postavil spletno trgovino, saj je ni naredil dovolj dobro, da bi prodajala 🙂 To dvoje ima seveda zelo malo veze z resničnim svetom, vprašanje, ki si ga je veliko bolj smiselno postaviti je: kaj sem sam naredil, da sem v trgovino pripeljal potencialne stranke?

spletna-prodaja-prek-spletne-trgovine-ugodno.

Virtualna prodaja se ne razlikuje prav veliko od prodaje v fizičnem svetu. Poglejmo si primer:

recimo, da bi želeli odpreti fizično trgovino, v kateri bi prodajali ženske torbice in druge modne dodatke. Lahko imate ekskluzivno lokacijo, za katero boste odšteli visoko mesečno najemnino, a to vseeno ni garancija za uspešno prodajo. Ob otvoritvi trgovine bi verjetno pripravili kak dogodek, delili letake. Za kanal obveščanja bi verjetno uporabili Facebook, e-sporočilo pa bi poslali tudi vsem prijateljem.

Zakaj bi bilo s spletno trgovino karkoli drugače?

Vaš primarni namen v prvih tednih obratovanja spletne trgovine mora biti ta, da se trudi v vašo trgovino pripeljati čim več potencialnih strank in obvestiti čim več ljudi o tem, da obstajate. Ko je spletna trgovina enkrat on-line, se pravo delo komaj začne.

3. Zakaj moram imeti varno povezavo in še plačevati zanjo?

kaj je ssl certifikat - za varnost

Varna povezana (https) je nujna za vse spletne strani, na katerih poteka izmenjava osebnih in občutljivih podatkov.

Spletna stran postane varna takrat, ko nanjo namestimo potreben certifikat, ki omogoči varno povezavo, a pozor: certifikat ni trajen, ampak ga je potrebno obnavljati na letni bazi oz. odvisno od tega, za koliko časa ste ga zakupili. Funkcija certifikata je, da kriptira (šifrira) podatke v fazi, ko jih uporabnik vnese na vaši spletni strani in se pošljejo na strežnik, preko katerega potem priletijo v vaš inbox. V primeru, da  pride do vdora, spletni nepridipravi ne bodo videli podatkov vaših uporabnikov, saj bodo ustrezno šifrirani in kot taki neuporabni. V nasprotnem primeru pa… lahko se zgodi najhujše.

Gotovo si ne želite, da bi si vas vaše stranke zapomnile kot spletnega trgovca, pri katerem so se opekle. In preden pomislite, da do vdora ne more priti: poskusi vdorov se dogajajo neprestano in če ustrezno ne skrbite za varnost, je samo vprašanje časa, kdaj bo na vrsti na vaša trgovina. V vsakem primeru pa morate poskrbeti za varnost v vaši spletni trgovini, jo redno vzdrževati in posodabljati: nenazadnje bi verjetno tudi pravo trgovino zaščitili z alarmnim sistemom in video nadzorom? Preventiva je vedno boljša kot kurativa!

Poleg tega je Google tudi podal uradno izjavo, da bo spletne strani z varno povezavo umestil višje, kar pomeni, da varna povezava ni pomembna samo zaradi varnosti, ampak ima tudi ključno vlogo pri SEO optimizaciji spletne trgovine ali spletne strani.

Nobenega razloga ni, da vam vaš spletni projekt ne bi uspel in bi se lahko v bližnji prihodnosti končno znebili vašega zoprnega šefa in tečnih sodelavcev, mogoče je prav danes pravi čas za spremembo? Kontaktirajte nas, če vas zanima, kako vam lahko pri tem pomagamo!

kaj-je-resnica-spletne-trgovine

Pin It on Pinterest

Shares

Delite

na družabnih omrežjih s svojimi prijatelji