Dobre, kvalitetne fotografije vašo spletno stran naredijo vizualno bolj privlačno. Poleg tega pa, ko se vaša spletna stran deli na družabna omrežja kot sta twitter ter facebook, fotografija uporabnike pritegne, da vašo spletno stran raje obiščejo.

Ko iščemo na googlu brezplačne fotografije, jih redko najdemo. Saj Google zaradi svojega iskalniškega algoritma raje prikaže med svojimi zadetki plačljive kot pa brezplačne slike.

Spodaj je naveden seznam virov za brezplačne slike za spletno stran, ki so v javni lasti ali pa so izdane pod licenco Creative Commons. Več o različnih oblikah teh licenc si lahko preberete tukaj. Na vseh virih je možno uporabljati iskalnik za iskanje fotografij s pomočjo ključnih besed.

Brezplačne slike za spletno stran, brez navedbe vira:

Najboljša ponudnika za brezplačne kvalitetne fotografije na spletni strani in največja sta:

Pixabay – Manjše fotografije (od 450px naprej) je možno prenesti brez kreiranja uporabniškega računa. Ponujajo tudi ilustracije, video ter slike v vektorski grafiki, ki so primerni za obdelavo v Ilustratorju ali brezplačnem Inkscapeu.

Freimages (prej sxc.hu) – Potrebno je kreirati uporabniški račun, da bi si prenesli ogromno fotografijo.

Freerangestock – Enak princip velja kot za zgoraj navedeno

Freephotosbank – ni potrebno ustvarjati uporabniškega računa. Iskanje je možno prek hitre navigacije zgoraj ter prek ključnih besed čisto na koncu spletne strani.

Commons.wikimedia.org – 21+ milijonov fotografij iz različnih področij, ki so v javni lasti – zastonjska licenca. Organizirane so po kategorijah ter se jih lahko išče po ključnih besedah. Možno je najti tudi video ter avdio.

Publicdomainarchive.com – Ravno tako je na tem mestu možno najti fotografije, ki so v javni lasti, vendar je repertoar manjši.

Viri kvalitetnih slik za spletne strani, kjer je potrebno pripisati vir za fotografijo.

http://morguefile.com/ -Izraz “morgueFile” je priljubljen v poslovnem časopisu, ki pomeni datoteko, ki je že bila uporabljena.

https://www.flickr.com/ – Fotografije imajo različne licence, zato je potrebeno izbrati Creative Commons only.

flicker-licenca

Priporočam, da se pri vsaki sliki sproti prebere, kaj licenca vključuje. Poleg tega veljajo za uporabo pri grafičnem oblikovanju drugačna pravila kot pri spletnem, zato je priporočjivo pri vsakem ponudniku prebrati, kako je z distribucijo fotografij v tiskane namene.

Upam, da vam bo seznam koristil in olajšal življenje.

Lep dan,

Tatjana

 

Pin It on Pinterest

Shares

Delite

na družabnih omrežjih s svojimi prijatelji