Upravljanje facebook profila: 5 najbolj pogostih napak

Se tudi vam včasih zdi, da nikakor ne morete vzpostaviti komunikacije z vašimi sledilci na Facebook strani?

Divi Theme Examples

Kljub temu, da veliko objavljate, nikakor ne dosežete novih všečkov in zdi se vam, da preko Facebooka nič ne prodate.In ja, všečki se vam še zmeraj zdijo edino merilo uspešnosti.

Mogoče pa morate samo malo spremeniti taktiko – tudi FB neprestano spreminja pravila igre in če želite biti »in«, jim morate slediti.

In katere so najbolj pogoste napake upravljanja FB računov?

Izdelava spletne strani

Če se najdete v kateri izmed njih, še danes opustite stare navade in jutri začnite z novo politiko nastopanja. Obrestovalo se vam bo!

1. Pri objavljanju nimate nikakršne strategije.

Objavite vse, kar vam pride pod roke, ob tisti uri, ko se pač spomnite. Nimate fokusa in nimate cilja. Ne spremljate statistike, ne veste katera starostna skupina prevladuje na vaši strani in kaj oni radi berejo in klikajo. V bistvu je vaša zgodba zelo podobna tisti o mornarju, ki ne ve kam pluje.

Da bodo vaše objave dosegle boljše rezultate, se raje osredotočite na vašo ciljno publiko. Kaj oni radi berejo, gledajo in poslušajo? Ob katerih urah so najpogosteje na Facebooku in kaj jih najbolj zanima? Če imate trgovino z otroško opremo boste objavo zasnovali drugače, kot če bi imeli trgovino z opremo za kampiranje ali informativni portal. Vašim sledilcem ponudite to, kar si oni želijo. Pripravite si približen plan objav in se ga držite. Vseeno pa naj bo vaš glavni cilj ta, da vaše oboževalce preusmeriti na vašo spletno stran.

Preverite tudi vašo konkurenco in se potrudite, da boste boljši!

2. Za edino merilo uspešnosti štejete všečke

Napaka številka 2., ki se neposredno povezuje z napako št.3. Veliko število oboževalcev še ne pomeni močne skupine, sploh če ste jih dobili preko nagradnih iger in drugih »kupljenih« kanalov. Včasih so skupine z manj oboževalci veliko bolj relevantne kot tiste, ki imajo 50.000 + (kupljenih) oboževalcev. Zakaj? Zato, ker so tisti sledilci veliko bolj pristni, samoiniciativni in aktivni. Nič ni narobe s sponzoriranimi objavami in oglasi, a naj ne bo edini cilj pridobivanje novih »lajkov.«

Sploh pa je splošni engagement (najdete ga med statistiko)veliko bol pomemben od samih všečkov. Kaj vam bo skupina z 10 000 oboževalci, če bo organski doseg objave 200 oboževalcev?

3. Še zmeraj organizirate nagradne igre v smislu všečkaj/deli

V dobri veri, da boste čim prej in čim hitreje zgradili veliko število sledilcev, tedensko organizirate nagradne igre (v resnici so brez repa in glave), ki vam večajo bazo oboževalcev in popravijo sam engagement strani. Ko pa ni več nagradne igre, se na vaši FB strani spet nič ne dogaja. Kam so zdaj izginili vsi tisti, ki so bili tako aktivni v prejšnjem tednu?   Tistim, ki vas bodo »polajkali« zaradi nagradne igre, je v večini primerov precej vseeno kdo ste in s čim se ukvarjate, ker jim boste namreč nekaj dali. In to zastonj! Razen v redkih primerih, se takih banalnih nagradnih iger izogibajte in, verjeli ali ne, tudi Facebook vas bo imel veliko raje!

»Fehtanje« za všečke je mimo. Facebook stran mora biti prostor, kjer se bodo vaši oboževalci počutili prijetno in se bodo radi vračali k vam, ker ste informativni in ne zato, ker neprestano objavljate nagradne igre ali pa v vsaki objavi pozivate k deljenju. Verjemite, take objave vam bodo pripeljale napačno publiko.

4. Na vašem Facebook zidu neprestano nekaj prodajate.

Predstavljajte si, da bi v resničnem življenju za vami nekdo dan za dnem kričal in vam želel nekaj prodati: Ugodno! Super ponudba! Akcija! Prej ali slej bi spremenili pot, da bi se mu izognili.

In enako se bo zgodilo z vašimi, čeprav zvestimi, oboževalci: »odlajkali« vas bodo.

Tudi če je prodaja glavni namen (kar verjetno tudi je), jo zapakirajte v bralcem prijazne objave. Imate spletno trgovino z zdravo hrano? Razveselite vaše oboževalce s svežimi recepti in jih povežite z izdelki, ki jih dobijo v vaši trgovini.

Nikakor pa ne sme biti vsaka objava povezana s prodajo, saj so temu namenjeni oglasi ob strani, ki jih lahko tudi veliko bolje targetirate. Ja, če hočete maksimalno izkoristiti Facebook, se morate zavedati, da ta že dolgo časa ni več brezplačen.

5. Popolnoma ignorirate statistiko…

…ker vam grafi in številke pač ne ležijo.

Velika napaka.

Statistika (Insights) vaše FB strani vam bo postregla z vsem, kar vas zanima o vaših trenutnih sledilcih: koliko so povprečno stari, razmerje med ženskim in moškim spolom, kaj radi berejo (so to objave s fotkami, videi?) itd.

Zakaj ne bi tega izkoristili sebi v prid? Statistika vam lahko pomaga pri boljšem razumevanju vašega občinstva. Ko jo boste začeli upoštevati, boste tudi veliko lažje znali pripraviti objavo, ki bo požela velik doseg. In tega si v bistvu najbolj želite!

Nihče ne pravi, da je upravljanje s Facebookom enostavno, sploh če si dejansko želite priti do nekih rezultatov. Testirajte, obračajte besede, bodite iskreni in vztrajni in sčasoma bo tudi vaša FB stran oživela. In potem vam bo vse blinkalo, ko se boste vanjo prijavili 🙂

 

 

Upravljanje in svetovanje za facebook

Mnenje uporabnika za svetovanje in upravljanje Facebooka

Sprva smo na Facebook strani jadrali po svoje, zato je bila videti kot oglasna deska. Mojca nam je pomagala videti še drugo in tretjo dimenzijo Facebook strani in z njeno pomočjo sva razvila dodatne vsebine, ki dajejo FB strani Kracarije življenje, otroško razigranost in aktivne sledilce, posledično pa nove email kontakte in na koncu kupce.
Jaka Novak, Kracarije.si

upravljanje facebook profila Ljubljana

Mojca Pušlar, svetovalka za upravljanje Facebooka. Več o njej ter naročitev na svetovanje ali upravljanje facebook profila na fpulse.si

Pin It on Pinterest

Shares