Optimizacija spletne strani – seo nasveti za delo

Optimizacija spletne strani – seo nasveti in navodila so tukaj našteti kot vodilo, kaj lahko sami naredite, ter kako vam lahko mi še pri tem pomagamo.

Divi Theme Examples

Optimizacija spletne strani za iskalnike je danes enako pomembna kot nekoč predstavitev podjetja na rumenih straneh.

Z optimizacijo vašo dejavnost predstavite milijonom potencialnih strank ter z njo povečate prodajo vaših storitev in produktov.

optimizacija spletne strani - seo nasveti

Kaj je potrebno za dobro spletno prodajo? Kliknite na željeno tematiko:

Raziskava ključnih besed

Optimizacija spletne strani ima nekaj osnovnih pravil za višjo uvrstitev na iskalnikih in s tem posledično večje povečanje prodaje vaših storitev in produktov. Raziskava ključnih besed, poznavanje kakšen je trg za vaše področje ter poznavanje zanimanja in lastnosti vaših potencialnih strank, vam omogoča učinkovito spletno prodajo.
Pri optimizaciji je nujna uporaba pripomočka za raziskava ključnih besed. Najbolj znan izmed njih je Google’s Keyword Planner, ki nam pomaga najti ključne besede, po katerih že obstaja povpraševanje. Druga možnost je, da pogledamo prek Googla, kaj so uporabniki že iskali na našo temo – ključnih besed.

Uporaba in raziskava ključnih besed je predpogoj za visoko uvrstitev na iskalnikih in boljšo prodajo

Uporabljamo ključne besede in fraze, ki promovirajo vašo spletno stran. Postavimo se v kožo kupca, kaj bi njega zanimalo, kaj bi on vtipkal v iskalnik in na ta način napišemo besedilo na ključno besedo. Uporabljamo splošni pogovorni jezik. Ključne besed moramo naravno vstaviti v besedilo.

Ne uporabljamo splošnih besed (npr. svetovanje). Namesto tega uporabimo specificirane besede, ki jih uporabniki vpišemo v iskalnik. Namesto svetovanja iščemo: poslovno svetovanje, svetovanje za facebook idr. Prav tako ne uporabljamo preveč specifičnih besed, ki zanima le majhno število ljudi.

V primeru, da prodajamo gume za avtomobile, ne uporabljamo bolj pravilnega izraza pnevmatike. V primeru, da bi imeli samo ključno besedo pnevmatike, ne bi veliko prodali. Saj je bolj iskana ključna beseda gume za avto

On-site optimizacija

On-site optimizacija je optimizacija, ki jo naredimo na vaši spletni strani oziroma jo lahko tudi vi naredite samostojno, če poznate pravila. K slednjemu zelo pripomore, izdelava spletne strani, ki jo poganja wordpress ter naše svetovanje, kako ga uporabljati, da vam poveča prodajo vaših storitev ali produktov.

On-site optimizacija je sestavljena iz dveh delov. In sicer iz vsebinskega in tehničnega dela.

Vsebinska optimizacija spletnih strani

Je optimizacija, kjer uporabimo ključne besede na pravilnih mestih.

 1. Naslovi in besedilo

Za različne iskalnike so zelo pomembne ključne besede, ki se jih uporabi v naslovih (h1, h2), v prvem stavku besedila, vmes ter na koncu. Besedilo mora biti najmanj 300 besed dolgo. Boljše je več. Besedilo na vaši spletni strani, da ste dobro uvrščeni na iskalnikih, je napisano na prvem mestu za uporabnika, šele nato za iskalnik. Ključne besede morajo biti naravno uvrščene vmes. Uporabljajte sinonime – besede, ki so podobne ključnim besedam. Vsebina na strani pa je lahko različna: od prodajne, informativne idr.

 1. Ključne besede v URL povezavi

Pomembne so ključne besede, ki se nahajajo v URL povezavi.

DA: http://vasadomena.com/poslovno-svetovanje

NE: http://vasadomena.com//345cfg?20/9phafaere

 1. Dodajanje ključnih besed v povezave

Če imamo veliko vsebine, jo je odlično med seboj povezati, tako da naredimo povezavo na ključne besede za targetirane strani. Pomaga za dobro indeksiranje na iskalnikih. Vendar odsvetujemo preoptimizacijo s povezavami na ključne besede.

 1. Optimiziranje slik

Poimenovanje slik

Slike preimenujemo z novimi imeni, ki vključujejo vaše ključne besede. To vam bo tudi olajšalo iskanje po

Fotografija psa se ne imenuje “c4289b.jpg” ampak “pes.jpg”, če npr. želite, da vašo spletno stran iskalniki povežejo s psi.

ALT – je alternativen tekst

Vpis besedila za ALT je obvezen element. Vanj napišemo smiseln opis slike. Dober ALT pes.jpg, da se vašo spletno stran poveže s psi je “naš pes Jaki skače po travi”.

TITLE

Polje za TITLE ni obvezen element. Se prikaže v primeru, ko gremo z miško čez sliko. Če sliko uporabljamo kot povezavo za klic k akciji, lahko v title vpišemo “Ceneje do naravnega pasjega šampona s tem kuponom”.

 1. Posebna vsebinska polja za optimizacijo za iskalnik – naslov in meta opis

Vsaka spletna stran, ki jo postavimo, ima posebna polja za vsebinsko optimizacijo. Vsebina teh polj je vidna na iskalniku, kot je Google. V ta polja vpišemo ključne besede, ki smo jih določili, vendar na poseben način. Preko njih povzamete bistvo oziroma temo vaše strani. Naslov in meta opis morata biti zastavljena tako, da pritegneta uporabnika, da klikne na povezavo. Obenem pa mora vsebovati ključno besedo za tisto stran. Naslov je dolžine do 60 znakov. Meta opis je do 140 znakov.

 1. Dodajanje zunanjih povezav

Dodajanje povezave iz zunanje strani, ki je po vsebini povezana z vašo, vaši spletni strani poveča relevantnost in iskalnikom omogočajo lažje indeksiranje.

Tehnična optimizacija spletne strani
 1. Izdelava spletne strani na podlagi ključnih besed

Pri izdelavi spletni strani, vsebino strukturiramo tako, da vam na podlagi ključnih besed, prinese boljšo spletno prodajo.

 1. Menije oblikujemo v obliki teksta

Ne uporabljamo slik pri rubriki menijev. Iskalniki ne morejo dobro brati grafike. V menijih uporabljamo ključne besede, ki so pomembne za vaše področje poslovanja ali zanimanja.

 1. Spletna stran je prilagojena za tablice in mobilnike

Vedno več je uporabnikov, ki obiskujejo splet preko tablic in mobilnikov. Poleg tega od marca 2015 Google uvršča višje spletne strani, ki so prilagojene za mobilnike.

 1. Animacije

Za animacije ne uporabljamo Flash filmov. Ker imajo iskalniški roboti radi golo besedilo, za animacijo slik uporabljamo najsodobnejšo tehnologijo CSS 3 ter jQuerry, ikone v različnih oblikah, optimiziran video ter animiran gif.

 1. Pohitrevanje spletne strani

Spletna stran se mora hitro naložiti. V nasprotnem primeru jo bodo uporabniki zapustili.

Off-site optimizacija
 1. Grajene povratnih povezav

Najbolj pomemben dejavnik je število in kvaliteta drugih spletnih strani, ki imajo povezave na vašo spletno stran. Da bi se čim višje uvrstili, potrebujete kvalitetne povezave spletne strani iz drugih strani do vaše.

 1. Povratne povezave na spletnih straneh morajo biti visoko uvrščene

Strani, ki imajo povezavo do vaše spletne strani, pomagajo iskalnikom določiti pomembnost vaše strani. Te strani naj ne bi bile samo relevantne, ampak tudi visoko uvrščene.

 1. Povratne povezave na straneh morajo vključevati ključne besede

Povezave na prijateljskih strani morajo vsebovati ključne besede, ki so povezane z vašim področjem. Najboljše je, da povezava na vašo spletno stran vključuje opis vaše dejavnosti kot npr. »najboljša ponudba LCD televizij« (če recimo prodajate televizije) .

Ni dovolj, da na povezavah piše »kliknite tukaj« ali pa je gor zgolj napisana vaša domena.

 1. Objava na družabnih omrežjih

Vsebino delite na družabnih omrežjih. Če je vsebina uporabna in zanimiva za vaše uporabnike, boste na tak način pridobili promet na vašo spletno stran. In posredno tudi prodajo.

Z wordpressom so objave na družabnih omrežjih enostavnejše. WordPress ponuja možnost, da na vsako stran dodamo lepo sliko, ki polepša zid družabnega omrežja, vendar pa je obiskovalec strani ne vidi. To je tako imenovana prikazna slika.

Poleg tega, da bi se visoko uvrstili na iskalnike z neko objavo, ni pomembno samo to koliko krat je objava bila deljena prek družabnih omrežij, temveč tudi koliko so se obiskovalci pri njej udejstvovali (social engagement). Tega mnenja je tudi Rand Fishkin, svetovno priznani SEO mojster.

 1. Objava na youtube kanalu

Youtube video je eden izmed načinov, kako si lahko hitro pridobite širše občinstvo za vašo storitev. Poleg tega, da lahko prek videa hitreje dojamejo vašo storitev, je youtube glavni iskalnik videa, če želimo kaj hitro vedeti. Kot vsaka druga zadeva, pa je potrebno poznavanje, kako pristopiti k temu, da iskalci vaš video najdejo in nanj kliknejo. Namen objave videa na youtubeju je, da gledalci pristanejo na vaši spletni strani in opravijo želeni cilj, ki ste ga postavili ob objavi videa.

Kaj so osnove za visoko uvrstitev ter za učinkovito spletno prodajo vaših storitev in produktov?

 1. Kvalitetne vsebine
 2. Odlično narejena struktura spletišča
 3. Dobra uporabniška izkušnja na vaši spletni strani

Brezplačni viri, ki vam lahko pomagajo pri SEO

Optimizacija spletne strani je konstanten proces. Tukaj so našteti viri, ki vam pripomorejo pri vašem delu. Seznam se bo dopolnjeval.

 

S spletno stranjo se mi je promet in dobiček povečal za 100%. Stranke prihajajo z različnih koncev Ljubljane.

Stranke pohvalijo spletno stran, da je lepa in pregledna.

Andreja Krmelj

Direktorica, Buckadizajn

Potrebujete večjo spletno prodajo? Z optimizacijo wordpress spletne strani je to enostavneje. Z veseljem vas naučimo.

Pin It on Pinterest

Shares