Optimzacija spletnih strani pomaga, da se spletna stran uvrsti visoko na prvo stran iskalnika. Na tak način pridobite več povpraševanj po vaših storitvah, razširite prodajo in prepoznavnost ter krog delovanja v širšo okolico.

Kaj vpliva na visoko rangiranje na googlu in drugih iskalnikih?

 1. kvalitetna vsebina, ki jo je potrebno stalno nadgrajevati
 2. optimizirana vsebina za ključne besede
 3. hitra odzivna stran na vseh napravah
 4. spletna stran, ki je prilagojena za mobilne naprave – odzivni dizajn strani; ali pa spletna stran narejena posebej za mobilne naprave
 5. kvalitetne povratne povezave
 6. kvalitetna prisotnost na družabnih omrežjih
 7. dobro napisana koda spletne strani

Optimizacija spletnih strani se deli na različna področja

Oblikovanje spletne strani:

 • Postavitev dobre arhitekture, ki upošteva tudi ključne besede, preglednost strani, privlačen dizajn.

Vsebinska optimizacija:

 • Dobro napisana vsebina, ki upošteva ključne besede vašega področja. Poleg tega so ključne besede tudi pravilno razmeščene po spletne strani. In jih ni preveč.

V to kategorijo uvrščamo pisanje blogov ter uporabnih strokovnih člankov na spletni strani kot tudi pošiljanje člankov prek e-maila.

Optimizacija spletnih strani na področju vsebine, je proces, ki se skoraj nikoli ne zaključi. Vse  je odvisno od tega, kolikšna je vaša konkurenca ter kako dobro so pozicionirani na iskalnikih. Kljub temu, da ste morda danes dobro uvrščeni na prvi strani googla, se morda čez čas lahko zgodi, da vas konkurenca s svojo optimizacijo spletne strani prehiti. Vendar ne glede na to, na katerem mestu ste na iskalnikih, je pomembno samo to: koliko vam je spletna stran pripomogla, da povečate prodajo, prepoznavnost ter promet.

Tehnična optimizacija:

 •  Hitra odzivna stran na vseh napravah, dobro napisana koda spletne strani – dokazano s testi.
 • Vse povezave na strani med seboj pravilno delujejo (ni 404 napake); ista vsebina se ne ponavlja na večih spletnih straneh /domenah idr.

Grajene povratnih povezav:

 • Kvalitetne povratne povezave vam pomagajo pri višji uvrstitvi na iskalnikih. Če so povratne povezave narejene na spletnih straneh, ki niso višje uvrščene kot vaša ter se nahajajo na googlovi črni listi, potem se lahko s tem naredi več škode kot koristi. To je tudi tako imenovana offline optimizacija, o čemer je spodaj več zapisano. Tukaj je osnovni seznam, ki se dopolnjuje, kam lahko vpišete, da dobite kvalitetno brezplačno povratno povezavo.

Kvalitetna prisotnost na družabnih omrežjih

 • Smotrna uporaba družabnih omrežij, ki prinašajo obiskanost spletne strani ter povečanje prepoznavnosti blagovne znamke ter števila strank, ki se vračajo. Če nimate časa, da bi uporabljali Facebook za generiranje prometa, vam lahko pri tem pomaga upravljalec skupnosti.

Kakšne vrste optimizacij poznamo?

Optimizacija spletnih strani se deli:

A: glede na to, kje se opravljajo posodobitve in popravki

Online optimizacija spletnih strani zajema kvalitetno vsebino, domeno, povezave, imena slik, URL naslove, meta podatke…

Offline optimizacija pa zajema vpis v imenike, sodelovanje na forumih, blogih, družabnih omrežjih, spletno oglaševanje

B: ali je uporabnik spletno stran obiskal prek plačljive povezave ali ne

Organska optimizacija spletnih strani

pomeni brezplačne klike uporabnikov. To je: ne plačujete, da bi vas uporabnik obiskal in morda tudi kaj kupil.

V to obliko optimizacije uvrščamo vse zgoraj opisano. Je tek na dolge proge, vendar se na dolgi rok splača.

Plačljiva optimizacija

je spletno oglaševanje, kjer plačate vsak klik, ki ga uporabnik naredi prek oglasa. Ko porabite znesek pri zakupu oglasa, se prenehajo obiski strani. Na ceno oglasa obratno-sorazmerno vpliva tudi, ali je vaša spletna stran dobro optimizirana za zakupljene ključne besede ali ne.

Za katero obliko optimizacije se boste odločili za plačljivo ali brezplačno, je odvisno od tega kakšni so vaši cilji. Ali želite takoj generirati obisk na strani in ste pripravljeni plačevati oglase? Oziroma ste pripravljeni več časa vložiti v spletno stran, da imate dobro napisane tekste in vas potem uporabniki sami najdejo tudi prek iskalnikov (google, najdi.si, bing idr.)?

Pin It on Pinterest

Shares

Delite

na družabnih omrežjih s svojimi prijatelji