WordPress, eden izmed najbolj priljubljenih sistemov za urejanje spletnih vsebin, je na začetku deloval kot bloggerska platforma. Te okvire je hitro prerasel in postal izhodiščna točka za izdelavo spletnih strani: predstavitvenih, korporativnih, prodajnih, novičarskih, možnosti so praktično neomejene.

izdelava-wordpress-spletnih-strani-enostaven-urejevalnik-strani

Po priljubljenosti v primerjavi z drugimi urejevalniki spletnih vsebin (CMS) sodi v sam svetovni vrh in ni čudno, da tudi uradno poganja kar četrtino vseh svetovnih spletnih strani. Uporabljajo ga veliki in majhni, pomembni in nepomembni, vsi pa imajo skupno izhodišče: ne glede na kompleksnost in dovršenost spletne strani, potrebujejo sistem, urejevalnik, ki bo nadvse enostaven za upravljanje in bodo lahko za svojo spletno stran poskrbeli čisto sami.

Izdelava WordPress spletnih strani

WordPress je brezplačen odprtokodni sistem, kar pomeni, da lahko pri razvijanju in nadgrajevanju sistema sodeluje čisto vsak, ki ima ustrezno znanje, medtem ko ga navadni smrtniki lahko koristijo kot enostavno orodje za urejanje njihove spletne strani. Ker se ga je oprijel sloves enostavnosti in preprostosti, sploh v primerjavi z njegovimi bližnjimi sorodniki, kot sta Joomla in Drupal, se ga je hitro oprijela zmotna misel, da je izdelava spletnih strani v WordPressu tako enostavna, da strokovnjaka več ne potrebuješ; malo naklikaš, pa je.

A ta trditev drži samo deloma: WordPress še vedno obstaja kot bloggerska platforma in res je, ustvariti blog z WordPressom je mala malica, za bolj resne spletne strani pa brez ustreznih znanj in izkušenj ne bo šlo. Tisti, ki se izdelave WordPress spletne strani samo zaradi tega, ker je to tako enostavno, da je škoda nekomu plačevati, običajno končajo s podpovprečno in nefunkcionalno spletno stranjo. Tega pa si verjetno ne želite, a ne?

Znanje programskih jezikov je še vedno nujno

Večina, ki se pripravlja na spletni krst, si izdelavo spletnih strani v WordPressu predstavlja približno tako: kupiš temo, naklikaš osnovne stvari, zamenjaš fotografije, dodaš nekaj vsebine in je – spletna stran je gotova!

Vse to drži, dokler ne naletite na prepreke: barvna predloga teme se ne sklada z barvo vašega logotipa, fotografije, ki jih imate, ne pridejo v poštev, zaradi privzetih nastavitev teme, poleg tega pa sploh ne veste, kako se lotiti dodajanja in urejanje forme za zbiranje e-naslovov vaših uporabnikov. Če pa vam je že uspelo, nikakor ne morete spremeniti barve. Ah, ta WordPres… sploh ni tako enostaven!

Verjeli ali ne, vse se da rešiti, a ne s kliki, temveč s pravimi ukazi, besedami, ki so zavite v čudne oklepaje, postavljajo pike in klicaje na začetke besed. Z drugimi besedami: tehnično se da vse rešiti z ustreznim znanjem programiranja, končno zunanjo podobo pa bo rešil spletni oblikovalec.

Da – če vse to znate, je to tako zelo preprosto, brez tega pa se lahko kvečjemu zadovoljite s podpovprečno spletno stranjo, ki bo kar kričala po neprofesionalnem pristopu, zato se nikar ne čudite, če ne boste dobili primernega odziva: klica ali naročila.

Funkcionalnost WordPressa je praktično neomejena

Izdelava-WordPress-spletnih-strani

Izdelava WordPress spletnih strani ni omejena samo na preproste predstavitvene spletke. Praktično ni funkcionalnosti, ki je ne bi morali ustrezno implementirati na spletno stran.

Najlažji in najbolj cenovno ugoden način so vtičniki (plug-in), ki si jih lahko predstavljate kot dodatke za WordPress spletne strani.

Recimo, da bi radi osnovno spletno stran nadgradili s koledarčkom dogodkov, ki se odvijajo v vašem klubu ali pa bi radi predstavitveni strani vašega kmečkega turizma dodali možnost, da bi lahko obiskovalci oddali spletno rezervacijo za prenočitev. Včasih bi zato potrebovali rešitve po meri, ki bi bile potratne v časovnem in finančnem smislu, danes lahko večino takih zahtev rešimo s pomočjo vtičnikov, dodatkov, ki omogočajo prav te funkcije. Nekateri vtičniki so brezplačni, drugi plačljivi, vzpostavitev je relativno enostavna, sploh v z rešitvami po meri. A to spet ne pomeni, da lahko vse rešimo samo z nekaj kliki…

A veste, če bi bila izdelava WordPress spletnih strani tako enostavna, potem bi programerji, spletni razvijalci in oblikovalci že zdavnaj propadli 🙂

WordPress omogoča stran, ki raste skupaj z vami

Za razliko od urejevalnikov vsebine, ki so narejeni po meri, je izdelava spletnih strani v WordPressu lahko zasnovana tudi tako, da raste skupaj z vami. Spletne strani, izdelane v WordPressu, so nadgradljive, kar pomeni, da jim lahko postopoma dodajamo nove funkcionalnosti, ki so prilagojene vašim trenutnim potrebam in željam, enako hitro pa lahko odstranimo funkcionalnosti, ki jih sčasoma prerastete in postanejo moteče.

V primeru, da se odločite za sistem, ki je narejen po meri, morate imeti v mislih, da je treba ta sistem vzdrževati in posodabljati. Ker je WordPress za svetovno priljubljen urejevalnik vsebine, je celoten sistem vedno v koraku s časom; možnost, da bi izginil kar čez noč je praktično nemogoča, česar pa ne morete trditi za podjetje, ki je prejšnje leto razvilo lasten CMS.

Izdelava WordPress spletnih strani zahteva določena znanja in izkušnje in za tiste, ki bi radi samo poskusili, bo to gotovo trd oreh. Je pa WordPress nedvomno odlična izbira za vse tiste, ki bi radi sami upravljali spletno stran ter jo (počasi) prilagajali vašim potrebam.

Pin It on Pinterest

Shares

Delite

na družabnih omrežjih s svojimi prijatelji