Miti o izdelavi spletne straniPoznate koga, ki ni imel prijetnih izkušenj pri izdelavi spletne strani? Oziroma je videti, da je izdelava spletne strani tako enostavna, da se ne splača zakupiti profesionalne storitve? Oziroma je izdelavo zaupal „profesionalcu“ – nečaku, ki ob vikendih občasno programira?

Izbrali smo nekaj najpogostejših neresnic in trditev, ki se pojavljajo v zvezi z izdelavo spletnih strani.

Se najdete v spodnjih iztočnicah?

1. Izdelava spletne strani je enostavna!

Ja in ne ter odvisno za koga! Če ste do zdaj postavili že nekaj spletnih straneh, bo vsaka naslednja lažja. Če to počnete prvič, boste kmalu začeli preklinjati, kdo vas je prepričal, da je izdelava spletne strani enostavna, ker ni! Poleg domene potrebujete še gostovanje, ki ga ne znate niti dobro izbrati (na voljo imate več paketov, kateri je pravi za vas?), štrene vam mešajo številni vtičniki in slika na sliderju niti približno ne zgleda tako, kot bi si želeli. Končni rezultat tega poskusa je podpovprečna spletna stran, ki je daleč od vseh bleščečih in profesionalnih strani, ki jih dnevno srečujete na spletu. Poleg tega ste izgubili ogromno časa ter živcev, ušel pa vam niti ni kakšen nov siv las.

Izdelava spletnih strani je enostavna, če imate dovolj ustreznega znanja. Vse ostalo je izguba časa.

2.Vzdrževanja spletne strani ne potrebujem!

Aha, torej boste sami poskrbeli za varnostne kopije vsebine, redno boste posodabljali temo, vtičnike in poskrbeli, da bo vaše spletno mesto v tehničnem smislu vedno brezhibno urejeno? In to boste počeli poleg vsega dela, ki ga sicer še imate na TO-DO spisku? Samo kanček nesreče potrebujete in lahko ostanete brez vsega. Še bolj črn scenarij se vam obeta v primeru pomanjkljive varnosti na spletni strani, ki jo bodo hitro izkoristili spletni nepridipravi.

Tako kot se od doma ne bi odpravili, brez da bi zaklenili vhodna vrata, enako res morate poskrbeti za vzdrževanje spletne strani, ker saj veste, kako pravijo: po toči zvoniti je prepozno.

3.Poznam prijatelja, ki mi lahko uredi popolnoma brezplačno gostovanje.

Brezplačno in poceni gostovanje je nekaj, čemur se morate na široko izogniti: ponudnik gostovanja je namreč odgovoren, da je spletna stran vedno dosegljiva, se hitro nalaga in omogoča visoko stopnjo varnosti – in to je treba plačati. Brezplačna gostovanja nikoli niso 100 % zanesljiva, prijatelj, ki vam ponuja gostovanje na domačem strežniku, pa vam gotovo ne more nuditi enake varnosti kot profesionalni ponudniki, ki imajo zaposlene ljudi, da se ukvarjajo točno s temi stvarmi.

Predstavljajte si, da se prijatelj odpravi na dopust, vmes pa hackerji napadejo njegov strežnik, s tem pa tudi vašo spletno stran. Hm, se v tem primeru brezplačno in poceni še vedno splača?

4. Spletno stran lahko dobim že za 99 €. Zakaj je vaša cena tako visoka?

Poceni spletne strani vedno prinašajo skrite stroške. Naj vas pri tem vodi klišejska misel, da če se nekaj sliši preveč dobro, da bi bilo resnično, potem tudi je preveč dobro, da bi bilo resnično. Če že naletite na tako sumljivo dobro ponudbo, se vprašajte, kaj vse vključuje vzpostavitev take spletne strani: je kontaktni obrazec in Google zemljevid, ki sta najbolj osnovi funkcionalnosti vseh spletnih strani, vključeni v ceno ali ju boste morali posebej doplačati? Koliko dodatnih podstrani je vštetih v ceno in (čisto resno vprašanje) ali bo vaša stran sploh imela svojo domeno?

Poceni spletne strani so vedno zelo drage. Sploh če ni ustrezno poskrbljeno za varnost in redne posodobitve, se lahko pravljica v najslabšem primeru konča z vdorom in izgubo vseh podatkov. Se potem poceni spletna stran res splača?

4+1.Ampak jaz mislim, da je tako boljše…

Na eni strani so vaše želje, na drugi strani so naše izkušnje. Poanta je, da najdemo vmesno pot: poslušali bomo vaše želje, a jih hkrati upoštevali na podlagi primerov dobrih praks, ker nenazadnje imamo isti cilj: ponuditi spletno stran, ki vam bo v ponos in se bo lahko postavila ob bok najboljšim iz iste branže. Verjemite, da obstaja razlog, zakaj so določeni elementi na spletni stran postavljeni povsod enako ali precej podobno: ne gre se za kaprice ali neinovativnost, ampak za uporabniško izkušnjo.

Četudi se vam zdi bolje, da bi naredili svojevrstno revolucijo, boste na koncu naleteli na zmedene uporabnike in nenazadnje imejte v mislih, da je spletna stran namenjena vašim uporabnikom in ne vam, saj bodo oni po njej brskali in in iskali informacije.

Potrebujete pomoč pri vaši wordpress spletni strani. Kontaktirajte nas

Pin It on Pinterest

Shares

Delite

na družabnih omrežjih s svojimi prijatelji