Pojavil se je virus, ki zaklene računalnik. In samo pod pogojem, da se plača odkupnina, se lahko potem spet pride do lastnih podatkov.

O tem sem brala kakšno leto nazaj in se mi je zdelo samo še eno obvestilo, na katerega si sicer pozoren, vendar nič ne ukreneš: Recimo to, da bi si izdelal varnostno kopijo svojih dragocenih podatkov na računalniku s pomočjo prenosnega diska, dropboxa ali kakšne druge zadeve.

 

Pred kratkim sem slišala to zgodbo iz prve roke.

Poslovnež je dobil po elektronski pošti sporočilo od priznane institucije kot je mestni muzej iz tujine. Po tem, ko je pogledal njihove slike s katerimi vabijo na ogled, se mu je računalnik začel čudno obnašati. Na koncu je prišlo do tega, da računalnika ne more uporabljati. Obenem pa tudi nima nobene varnoste kopije s področja svojega poslovanja. Vse poslovne zadeve so nedostopne, kljub temu, da je nesel strokovnjakom, da nekako pridejo do podatkov. Dostop naj bi dobil potem, ko plača odkupnino v obliki bitcoinov na račun, ki mu ga bodo posredovali. Upam, da bo zadevo kmalu uredil in da bo srečno prišel do svojih zadev.

Ker je veliko možnosti, da se računalnik okuži, je eden izmed teh načinov tudi ta, da je virus lahko zapečen v sliko.

Računalnik se lahko tudi okuži že med samim brskanjem po internetu, kljub temu, da brskamo po samo t.i. “nedolžnih straneh”.

Ker zgodba da misliti, priporočam tudi lastnikom spletnih strani, da si uredijo varnostne ukrepe, da je njihova spletna stran na varnem.

Priporočljivo je:

  1. Če se spletna stran ali trgovina pogosto vsebinsko posodablja, da se tudi na pogosti ravni izdelujejo varnostne kopije na strežniku. Da se jih tudi prenese na računalnik, zunanje diske.
  2. Druga varianta je, da so vaši spletni podatki na varnem, da se varnostno posodablja tehnično ozadje spletne strani ali trgovine: sistem za urejanje vsebine, vtičniki ali moduli, teme.
  3. Ureditev varnostnega dostopa do administracije spletne strani.
  4. Najbolj pomembna zadeva: Dober antivirusni program na računalniku, ki vas opozori, če je spletna stran ali priponka varna za brskanje ali ne. 😀

Če potrebujete varnostne posodobitve oziroma ureditev varnostnih kopij, nas lahko kontaktirate.

Lep pozdrav,

Tatjana

Pin It on Pinterest

Shares

Delite

na družabnih omrežjih s svojimi prijatelji