Da bi vam izdelava spletne strani povrnila investicijo, jo je potrebno vsebinsko optimizirati. Svetovno uveljavljeni sistem za urejanje WordPress je idealen za te namene, saj je že v osnovi tehnično postavljen za visoko uvrstitev na iskalnikih. Poleg tega, da omogoča enostavno urejanje in dodajanje vsebine, ga je možno nadgrajevati z različnimi funkcionalnostmi. Te različne funkcionalnosti, se dodajajo v sistem v obliki dodatkov (modulov / vtičnikov).

Na svetovnem nivoju je vtičnik Yoast SEO, eden izmed najbolj uporabljenih za vsebinsko optimizacijo.

high voltage SEO

Ker vsaka zadeva potrebuje navodila, kako se jo uporablja, so tukaj navedene osnove, kako se ga uporablja.

Uporabite ga za vsako spletno stran, prispevek ali izdelek. Končni cilj je doseči iz rdeče pike – prek oranžne – zeleno. Eni pravijo tej možnosti semaforček za SEO.

Zelena pika vam pove, da imate sedaj vse možnosti za to spletno stran, da bi se visoko uvrstila in posledično povečala dobiček v podjetju. A ker je SEO kompleksna zadeva, bo potrebno še precej stvari urediti, da bi se to zgodilo.

Vtičnik za vsebinsko optimizacijo doda na WordPressu polja, kjer lahko potem vpisujete določene podatke. Na podlagi teh podatkov imate možnost, da prepričate iskalca določenih informacij na Googlu, da klikne na vašo spletno stran. In bolj ko se vas bo klikalo in bodo uporabniki zadovoljni, in bodo dlje časa ostali na vaši spletni strani, imate več možnost, da se uvrstite za prvo stran Googla in višje.

Pri uporabi tega vtičnika, je potrebno znanje angleščine.

Kje se polja od Yoast SEO nahajajo?

Polja za urejanje vsebine se nahajajo pod glavnim tekstom.

Bližnjica, da najdete polja od Yoast SEO

Če pritisnete in držite tipke CTRL in F, se pojavi možnost, da iščete po strani. Vanje vpišite Yoast SEO in pritisnite tipko ENTER. Na tak način boste hitro našli polja.

Kaj naredite v primeru, da je vtičnik naložen, da se možnost za vpis v vsebinska polja, ne prikaže?

Če se jih ne vidi, jih lahko vklopite: zgoraj desno – nastavitve pogleda. Kliknete puščico.

optimizacija-spletne-strani-wordpress-yoast-prikaz

Dodate kljukico pri tej opciji

kljukica-yoast

Če so obkljukana in jih vseeno ne vidite, kliknite na puščico, da odprete zaprta polja.

Kako se uporablja Yoast SEO za vsebinsko optimizacijo?

 

vsebinska-optimizacija-yoast-vticnik

Najprej se določi focus keyword. V našem primeru smo izbrali darilni program

vsebinska-optimizacija-wordpress-yoast-focus-kw 001

Prikaže vam z barvami, kako dobro ste optimizirali spletno stran: rdeča, oranžna, zelena.

Osnova vsebinske optimizacije je, da se izpolni Snippet preview. Ti podatki so vidni samo na iskalniku,  kot je recimo Google. Uporabniki jih ne vidijo na vaši spletni strani, ko jo obiščejo.

vsebinska-optimizacija-yoast-vticnik

 

Naslov strani (Page title) – ni nujno, da je enak, kot je prikazan na strani. Dolžina 60 znakov

Url – povezava do vaše spletne strani na Googlu, naslov, kje se vsebina nahaja. To se avtomatsko določi, ko se napiše naslov, a se ga lahko naknadno spremeni tudi prek tega vtičnika. Pri spreminjanju URL-jev bodite pozorni, ker se vam shranjena oblika, ne bo več prikazovala. In se bo pojavila napaka 404.

Meta description – vpišete določeno vsebino,ki povzame bistvo vaše spletne strani in, ki morebitne obiskovalce prepriča, da kliknejo na vašo spletno stran. Dolžina 140 znakov.

Razlaga nekaterih pojmov, ki jih Yoast SEO lahko predlaga.

The text contains 123 words. This is far too low and should be increased.
Minimim je 300 besed in več.

No meta description has been specified, search engines will display copy from the page instead.
To smo že omenili zgoraj.

In the specified meta description, consider: How does it compare to the competition? Could it be made more appealing?
Pri pisanju meta description, ki je od treh najpomembnejših osnov, za vsebinsko optimizacijo, se prikaže še to opozorilo, ki ga lahko upoštevate ali pa ne.

You have not used your focus keyword in any subheading (such as an H2) in your copy.
Uporabite jo v podnaslovu

The focus keyword doesn’t appear in the first paragraph of the copy. Make sure the topic is clear immediately.
V prvem stavku je potrebno uporabiti izbrano ključno besedo.

The images on this page do not have alt tags containing your focus keyword.
Sliko smiselno poimenujete. Slikam dodate alt naslov, da jo robotki berejo.

  1. – to lahko naredite, ko jo dodate na strežnik, se vidijo polja za urejanje slike. Napišete  tekst v polje za nadomestno besedilo (alt).
  2. – druga opcija, da že dodani sliki na strani, dodate alt: Kliknete nanjo, se prikaže možnost (svinčnik), in lahko to naknadno uredite.

The focus keyword does not appear in the URL for this page. If you decide to rename the URL be sure to check the old URL 301 redirects to the new one!
Izbrana ključna beseda mora biti v naslovni vrstici. Če imate že obstoječo stran in jo želite optimizirati, je potrebno narediti prevezavo na nov URL naslov. Zakaj? V primeru, da tega ne naredite, boste izgubili že indeksirano povezavo na iskalnikih. Obenem se bo prikazoval obiskovalcem stran 404 napaka. Če ni prevezave, uporabniki, ki so to stran dodali med zaznamke, je ne bodo mogli več uporabljati.

The page title contains 76 characters, which is more than the viewable limit of 65 characters; some words will not be visible to users in your listing.
Opozorilo za naslov, da je omejeno število znakov.

The page title contains the focus keyword, at the beginning which is considered to improve rankings.
Opozorilo za naslov, da izbrano ključno besedo premaknemo na začetek naslova.

You’ve never used this focus keyword before, very good.
Brezplačni vtičnik Yoast SEO omogoča uporabo samo 1 izbrane ključne besede za optimizacijo. Obstaja možnost vsebinske optimizacije z več krat izbranimi istimi besedami, a je to plačljiva verzija vtičnika in ne sodi v te osnove.

Outbound link …
Dodajanje zunanjih povezav, ki so povezane z vašo vsebino. To je želena vsaj ena povezava. Na tak način iskalniki umestijo vašo spletno stran v določeno tematiko. Ponavadi dajejo na wikipedijo, wiki how, about idr. – splošne online enciklopedije. Lahko pa tudi dodajate na podjetja, ki jih podpirate.

Keyword density is 0.1%, which is a bit low; the focus keyword was found 1 times..
Da se prikaže zelena barva za to opcijo, je ključno besedo v tekstu  potrebno 3x do 4x ponoviti.

Dodajanje notranjih povezav
Zelo dobro je na napisano vsebino, dodati tudi notranje povezave na vaše obstoječe spletne strani, na besede, za katere te strani rangirajo. Saj na ta način omogočate lažje indeksiranje iskalnim robotom. Tako tudi višate rangiranje na vaše ključne besede, za te spletne strani. Poleg tega imate več možnosti, da se uporabniki dlje časa zadržijo na vaši spletni strani.

V kolikor bi se radi naučili uporabljati Yoast SEO vtičnik oziroma WordPress na splošno, pri SoncArtu izvajamo WordPress izobraževanje za posameznike in manjše skupine.

Za zaključek

Yoast vtičnik se sčasoma s posodobitvami spreminja, v obliki možnosti urejanja Snipett Preview-ja in še kakšne druge linguistične ali tehnične zadeve. Navodila so napisana kot smernica, kako lahko izboljšate spletno stran. Ni se jih potrebno držati dobesedno.

  1. Če napišete naslov, ki bo pritegnil obiskovalca ter meta description, je za začetek dovolj.
  2. Ni nujno, da bi za vsako spletno stran imeli izbrano ključno besedo.

Na WordPress sistem je možno naložiti tudi različne vtičnike za vsebinsko optimizacijo. A Yoast SEO, ki je tudi svetovno priljubljen, da neko psihološko zadovoljstvo, da je spletna stran dobro optimzirana. Ljudje smo si različni, tako da enim ustreza tak način on-site optimiziranja, drugim pač ne.

Res je, da je pomemben cilj, a zelo pomembna je tudi pot, ki jo bomo ubrali do tega cilja.

know

 

Pin It on Pinterest

Shares

Delite

na družabnih omrežjih s svojimi prijatelji